Programma
Artificial intelligence in de GGz
Klik op de presentatietitel voor meer informatie!
09:30 – 10:00 uur
Ontvangst en registratie
10:00 – 10:10 uur
Artificial intelligence in de GGz – Ruud Koolen
Of tools zoals de ‘Woebot,’ een AI-chatbot die op ieder moment van de dag beschikbaar is voor mensen met depressie of verslavingsproblemen. Ook kan AI al worden ingezet voor preventie. Door vroegtijdige signalen van bijvoorbeeld een aankomende depressie te detecteren, kunnen er tijdig interventies plaatsvinden. Zo kan technologie cliënten ‘empoweren’ om beter met hun conditie om te gaan.
Maar, het is niet het ei van Columbus. Ethiek en privacy blijven belangrijke vraagstukken, en de menselijke factor in zorg blijft onvervangbaar. Desalniettemin, AI biedt boeiende mogelijkheden voor een meer efficiënte en effectieve GGZ. Het is aan professionals in het veld om deze tools kritisch te evalueren en te integreren in een holistische behandelstrategie.
10:10 – 10:40 uur
De basis van AI – Floriane Jaspers
Dus nee, er zit geen robot in de spreekkamer die het werk overneemt, maar AI kan wel assisteren. Denk aan een AI-chatbot voor het voeren van intakes of een AI-analysesysteem dat helpt bij het stellen van diagnoses of een automatische notuleersysteem.
Tot slot, de termen ‘machine learning’ en ‘deep learning’: beide vormen van AI maar met verschillende complexiteiten. Machine learning is goed in het herkennen van patronen, terwijl deep learning, zoals neurale netwerken, complexere analyses kan maken. Bijvoorbeeld, machine learning kan symptoomclusters identificeren, terwijl deep learning zelfs samenhangende ziektebeelden kan herkennen.
Dus, AI in de GGZ? Geen sci-fi maar een ontwikkeling die niet te missen is. Het kan ons helpen efficiënter en effectiever te zijn, zolang we ons maar bewust zijn van de beperkingen.
10:40 – 11:00 uur
Een voorbeeld uit de praktijk: de samenwerking tussen AI en de therapeut – Bastiaan van de Rakt en Anouk Wolters
11:00 – 11:30 uur
Koffiepauze
11:30 – 12:00 uur
The promise and pitfalls of artificial intelligence for predicting the onset and course psychiatric disorders * – Prof.dr. André Marquand
Het toepassen van kunstmatige intelligentietechnieken op grote datasets met diverse informatiebronnen stelt ons nu in staat om het begin en het verloop van psychiatrische aandoeningen op individueel niveau te voorspellen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van meer gepersonaliseerde behandelingen. Echter, deze technologie brengt zowel risico’s als voordelen met zich mee. In deze lezing zal ik een evenwichtige bespreking van deze afwegingen bieden en een perspectief geven voor een realistisch, eerlijk en gelijkwaardig gebruik van AI-technologie in de biomedische wetenschap.
12:00 – 12:20 uur
Een voorbeeld uit de praktijk: snel het juiste klinische antwoord opzoeken – Dr. Philippe Habets en Dr. David van IJzendoorn
12:20 – 12:50 uur
De randvoorwaarden om AI te implementeren en accepteren: ervaringen op de IC – Dr. Michel van Genderen
Tijdens de COVID-19 crisis werd de waarde van real-time data duidelijk, wat tot verdere ontwikkeling van de Datahub leidde. Een van de modellen die de Datahub heeft ontwikkeld is het DESIRE-model. DESIRE is een AI model dat voorspelt wanneer een patiënt na grote oncologische chirurgie het ziekenhuis kan verlaten. Dit leidt tot veiliger ontslag maar ook een besparing van het aantal opnamedagen per jaar. Dit kan dan weer leiden tot afname van de zorgkosten.
Hiernaast is ook ICUMAPS ontwikkeld, een real-time dashboard waar IC-verpleegkundigen real-time informatie kunnen ophalen. Op deze dashboards kunnen ook AI modellen draaien waarbij een verpleegkundige bijvoorbeeld kan worden ondersteund in het geven van zorg. Het uiteindelijke doel is deze manier van werken uit te breiden naar andere patiëntengroepen en afdelingen. Het overgrote deel van de verpleegkundigen is enthousiast over het gebruik van AI voor beslisondersteuning.
12:50 – 13:50 uur
Lunchpauze
13:50 – 14:20 uur
AI en de arts-patiëntrelatie: Brave New World of juridisch bedrijfsongeval? – Mr. dr. Roland Bertens
Tijdens deze presentatie zullen een paar van de bovengenoemde kernthema’s uit het gezondheidsrecht worden besproken in het licht van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence.
14:20 – 14:40 uur
Een voorbeeld uit de praktijk: Eerste stappen naar een administratie-vrije GGZ – Anneke Lalleman en Bas Stadhouders
14:40 – 15:10 uur
AI om de behandeling van depressie te personaliseren – Prof. dr. Guido van Wingen
15:10 – 15:40 uur
Theepauze
15:40 – 16:10 uur
AI en ethiek: kansen, uitdagingen en de onmisbare rol van de zorgprofessional – Dr. Karin Jongsma
Een van de grootste uitdagingen is het gevaar van bias in AI-systemen. Data kan makkelijk scheefgetrokken worden door variabelen zoals etniciteit, leefpatroon of welstand, wat kan leiden tot ongelijkheden in de gezondheidszorg. Daarnaast is het belangrijk dat zowel professionals als patiënten voldoende vertrouwen hebben in AI-toepassingen en dat deze goed geïntegreerd kunnen worden in bestaande werkprocessen. De onderzoeker en/of zorgprofessional zal moeten leren om zijn of haar expertise in te zetten in een landschap dat steeds meer door technologie wordt gedomineerd.
16:10 – 16:30 uur
Een voorbeeld uit de praktijk: Leren van complexe psychiatriedata met speciaal oog voor privacy van patiënten – Dr. Rosanne Turner
Om patiënten beter te kunnen adviseren in de psychiatrie moeten we 1) leren van complexere data en grote hoeveelheden data, waarin informatie over veel meer aspecten van het ziekteproces gerepresenteerd is en 2) leren met methoden die de complexiteit van psychiatrische ziektebeelden kunnen vangen. Hiervoor doen we bij de PsyData groep in het UMC Utrecht onderzoek naar methoden om beter en op een veilige manier te leren van onder andere klinische teksten, waarbij data niet de ziekenhuizen en zorginstellingen verlaat maar machine learning algoritmes langs verschillende ziekenhuizen gestuurd worden en alleen niet-herleidbare informatie mee terug mogen nemen. In deze presentatie zal verteld worden over de uitlegbare algoritmes en methoden die we hiervoor over de afgelopen jaren ontwikkeld hebben, en over een recente proof-of-concept met zo’n manier van gezamenlijk veilig onderzoek doen met meerdere GGZ instellingen.
16:30 – 17:30 uur
AI in de dag van morgen, volgende maand en volgend jaar – Floriane Jaspers in gesprek met Pieter van Kuilenburg en Mathijs van Meerkerk.
Op basis van de take-home messages uit iedere presentatie, wordt de dagelijkse praktijk op korte, midden en lange termijn voorspeld rekening houdend met de bijzondere aard van de GGz.
* presentatie in het engels

Artificial intelligence in de GGz
Donderdag 30 november 2023
10:00 – 17:30 uur
Bibliotheek Neude, Utrecht